Kommunesamarbeid for integrering og rekruttering

Presentasjon av mentorprogrammet til Sammen om en jobb i sammen med Silje Landsmann-Wiwe fra Ål kommune på Viken-konferanse i Drammen, Oslo og Fredrikstad i juni 2023.

Gjennom vårt digitale nettverksfellesskap hjelper Sammen om en jobb norske kommuner med å løse to problemstillinger samtidig: 1) Bedre integrering og blilyst ved å støtter høyt utdannede innvandrere i relevant jobb, og 2) rekruttering og tilflytting ved å koble denne målgruppe på næringslivets behov for kompetanse. I denne artikkelen går vi inn på hvordan et slikt samarbeid kan se ut.

 

Integrering

I 2021 var over 73 000 høyt kvalifiserte innvandrere i jobber de var overkvalifiserte for (SSB, 2022). Dette betyr at nesten alle norske kommuner har ressurser de ikke får utnyttet. Noe av bakgrunnen for det høye tallet på utenforskap blant høyt utdannede innvandrere er at det er en nedprioritert gruppe som det ofte er vanskeligere å hjelpe med eksisterende tiltak. I jakten på en relevant jobb i Norge er fagspråk, nettverk, kjennskap til arbeidsmarkedet, arbeidskultur og uformelle arbeidskoder, kompetanse og arbeidserfaring som ikke blir anerkjent og skepsis og opplevd risiko for arbeidsgiver viktige terskler som gjør det vanskelig å lykkes.

Gjennom et digitalt lærings- og nettverksfellesskap og Norges største mentoprogram støtter vi høyt kvalifiserte innvandrere over hele landet på veien mot en relevant jobb. Gjennom programmet får deltakere:

🎓 Ukentlige kurs og arrangementer

✏️ 80+ verktøy og ressurser om jobbsøking i Norge

💬 Møte bedrifter, mentorer og andre jobbsøkere

🙋🏾‍♀️ Individuell hjelp med egen jobbsøking

👋 Mulighet til å finne en personlig mentor fra sitt felt

 

I fellesskapet blir deltakerne anerkjent og styrket som fagpersoner, og er et godt supplement til lokale tilbud. Et få være del av et fagrettet lærings- og nettverksfellesskap er kanskje ekstra viktig i mindre kommuner hvor moderate deltakerantall kan gjøre det lite hensiktsmessig å opprette et tilbud skreddersydd den enkeltes fagbakgrunn.

 

I tillegg til å styrke deltakernes sjanser for å finne en relevant jobb i Norge fungerer nettverket som en viktig arena hvor kommuner og lokale arbeidsplasser kan tiltrekke seg talent fra hele landet.

 

Rekruttering 

Per april 2024 hadde Sammen om en jobb 284 aktive deltakere i Norges største nettverk for høyt kvalifiserte innvandrere, samt flere hundre alumni. Blant deltakerne var det bl.a. 52 ingeniører, 41 personer med IT-bakgrunn og 66 personer innenfor økonomi og/eller administrasjon. Dette er arbeidskraft som trengs rundt om i Norske kommuner.

 

Felles for deltakerne er at de har høyere utdanning, har kommet til Norge ganske nylig, og ser etter en relevant jobb. Typisk bor en stor del av denne gruppen i de store byene hvor det er høy konkurranse om jobbene, og vil ofte være mer villige til å flytte på seg for en jobbmulighet et annet sted i landet enn den øvrige befolkningen.

 

Sammen med norske kommuner ønsker vi å få flere jobbsøkere til å få opp øynene for jobbmuligheter utenfor de store byene. Gjennom vår unike digitale plattform og over syv års erfaring med å koble høyt utdannede innvandrere med relevante jobber, ser vi et stort potensial for å løse to store utfordringer i ett; bildra til bedre integrering ved å hjelpe dyktige enkeltmennesker med å få utnyttet sin kompetanse og potensiale, og samtidig møte næringslivets behov for arbeidskraft.

 

Slik kan et samarbeid se ut

Steg én for et vellykket samarbeid er å legge en plan med konkrete mål, og velge ut en kontaktperson fra kommunen. Dette bør være en person med god oversikt over kommunens kompetansebehov og kan f.eks. være en næringsutvikler, HR-leder eller lignende.

 

Avhengig av kommunens behov og mål, vil et samarbeid bl.a. kunnet innebære:

Integrering:

  • Vi hjelper kommunen med å få egne innbyggere i relevant jobb ved å gi dem tilgang til kurs, støtte, nettverk og oppfølging i det digitale lærings- og nettverksfellesskapet.

  • Vi bistår med å rekruttere lokale mentorer som kan kobles med lokale jobbsøkere.

  • Vi hjelper kommunen og lokale bedrifter med å bli attraktive arbeidsplasser og bosteder ved å gi et tilbud til for å hjelpe partnere av tilflyttere med å også finne en relevant jobb

 

Rekruttering:   

  • Næringsutviklere, HR-personal etc. får tilgang til databasen av 284+ aktive jobbsøkere, og kan starte å rekruttere målrettet til ledige stillinger.

  • Kommunen eller lokale bedrifter får anledning og støtte til å reklamere for ledige stillinger i aktuelle faggrupper i det digitale nettverket.

  • Kommunen eller lokale bedrifter presenterer lokalt kompetansebehov, ledige stillinger og kommunen som bosted på et av våre jevnlige nettverkstreff.

  • Kommunen og lokale bedrifter har anledning til å invitere jobbsøkerne i nettverket til egne arrangementer og rekrutteringsmesser

 

Gjennom et samarbeid med Sammen om en jobb vil kommunen både bidra til å hjelpe enkeltindivider med å få brukt sin kompetanse og utnyttet sitt potensial, samt bidra til å styrke lokalt næringsliv. Nøyaktig oppsett på samarbeidet avgjøres i samarbeid med kommunen.

 

Sammen om en jobb er en frivillig organisasjon, hvor alt overskudd går tilbake i organisasjonen og vårt samfunnsoppdrag. For spørsmål knyttet til potensielle samarbeid, ta kontakt med Vilde på vilde@sammenomenjobb.no

Kilder:

SSB (2022). Hvor mange innvandrere er overkvalifisert? Tilgjengelig på: www.ssb.no/arbeid-og-lonn/sysselsetting/artikler/hvor-mange-innvandrere-er-overkvalifisert