Velkommen til vårt digitale fellesskap og læringsarena!

🎬 Se en video av nettfellesskapet her (eldre versjon).

Sammen om en jobb sitt nettfellesskap og læringsarena et en skreddersydd plattform med alt du trenger enten du er ny i Norge og ser etter en relevant jobb, en mentor som akkurat har startet en mentorrelasjon, eller en bedrift eller arbeidsgiver på jakt etter flerkulturelt talent. Nettfellesskapet inneholder følgende hovedfunksjonalitet:

  1. Selvmatching

  2. Mentorplan

  3. Arrangementer

  4. Læring

  5. Nettverk

  6. Grupper.

 Hver av disse beskrives i detalj i denne artikkelen.

 

Selvkobling 

Hva er selvkobling?

Selvkobling er en funksjonalitet som snart vil lanseres. Her kan mentorer og jobbsøkere selv finne hverandre, og sette i gang en mentorrelasjon. Noen av de viktigste fordelene med dette inkluderer:

  • Full kontroll over koblingsprosessen fordi du selv vet bedre hva ser etter i din mentor/adept enn en koordinator fra Sammen om en jobb.

  • Mindre ventetid. Når du selv gjør koblingen trenger du kun å vente på svar fra den du ønsker å kobles med, uten å involvere koordinatorer. 

  • Frigjør tid for Sammen om en jobb. Når vi i Sammen om en jobb ikke trenger å gjøre alle koblingene manuelt får vi mer tid til å gjøre det digitale fellesskapet enda bedre, og til å hjelpe de som trenger litt ekstra oppfølging. 

 

Hvordan selvkoble?

Når du går inn på «Selvkobling» vil du se en koblingsboks hvor du kan finne andre mentorer/jobbsøkere ved å filtrere på 12 ulike karakteristikker. Hvis du trykker «søk» uten å velge noe kriterium vil du få opp en liste over alle deltakere som er ledige for kobling i motsatt kategori av din egen (jobbsøkere ser mentorer og mentorer ser jobbsøkere).  

Deretter kan du finne deltakere som passer din profil ved å velge ulike kriterier. Hvis det ikke dukker opp noen deltakere når du trykker «søk» har du antagelig vært for spesifikk. Prøv da å utvide søket ditt litt mer. Husk at dere ikke trenger å passe på alle områder for at det skal bli et vellykket mentorløp.

For å se mer informasjon om hver person kan du trykket på navnet, og du vil få opp hele profilen. Hvis du synes personen passer til dine forventninger kan du sende en koblingsforespørsel. Da vil personen få et varsel og en epost, og har en uke på seg til å svare. Hvis personen ønsker å kobles med deg er neste steg å holde et koblingsmøte for å bli bedre kjent. Les mer om hvordan gjennomføre et godt koblingsmøte her.

Etter koblingsmøtet er det viktig at du sender informasjon til din kontakt i Sammen om en jobb både hvis du ønsker å kobles sammen med den andre personen, men også hvis du ikke ønsker å kobles sammen. Hvis koglingen ikke passer kan du begynne på nytt. Hvis dere begge ønsker å kobles ønsker vi dere velkommen og masse lykke til med mentorprogrammet! 

Mentorplan

Funksjonen mentorplan er kun synlig for deg som er i en aktivt mentorrelasjon. Trykk først på mentorplan, deretter på nummeret til venstre for navnene deres for å komme til riktig side.

 

Mentorplan er et dashbord som inneholder det meste av info du trenger for å holde full oversikt over mentorløpet (se bildet). Her kan du:

  1. Se egen profil og din mentor/adept sin profil

  2. Se hvor du er i mentorløpet og hvor mye tid som gjenstår

  3. Få forslag på møtetema samt øvelser og eksempelagendaer innen hvert tema (trykk på temaet for å få opp disse)

  4. Sette seg mål og følge framgangen

  5. Skrive logg fra vært møte (det er obligatorisk at adepten gjør dette)

  6. Kommunisere, dele dokumenter, etc.

 

Arrangementer 

Under arrangementer kan du se alt som foregår i Sammen om en jobb. Hvert år har vi over 100 arrangementer på norsk eller engelsk. De fleste arrangementene foregår i Oslo, Stavanger eller digitalt. Trykk på arrangementene for å se mer informasjon og hvem andre som skal delta. Hvis du melder deg på vil du få en påmelding to dager før selve arrangementet starter. Selv om de fleste arrangementene legges ut på starten av hvert semester kommer det noen fortløpende, så det er lurt å sjekke kalenderen fra tid til annen.  

 

Læring

I læringsdelen finner du ca. 100 verktøy, ressurser og øvelser fordelt utover 30 kursmoduler. Disse dekker det meste du trenger enten du er jobbsøker i et nytt land eller mentor for første gang. Hver modul er skreddersydd for å hjelpe deg med å styrke din jobbsøkingsprofil og jobbsøkingsferdigheter og dekker tilsammen det meste du trenger på veien mot en relevant jobb. I tillegg kommer de 24 av modulene med en eksempelagenda for hvordan du kan jobbe med temaet i et møte med din mentor/adept. Dette betyr at hvis du er en del av mentorprogrammet og ønsker å møte din mentor/adept så ofte som en gang i uka har vi alltid et forslag på tema og alt dere trenger av verktøy og ressurser. Nedenfor ser du noen av modulene.

 

Nettverk

Under nettverk kan du se alle deltakerne som er en del av nettfellesskapet. Øverst til venstre velger du om du ønsker å se adepter (jobbsøkere) eller mentorer. I listen ser du grunnleggende informasjon om slik som fagbakgrunn, by, språk etc. Ved å trykke på navnet kommer du inn på profilen til personen for ytterligere informasjon. Du kan endre informasjonen på din egen profil ved å trykke på navnet ditt øverst til høyre —> «Min profil» —> «Rediger».

Hvis du ser noen i nettverket som du noen du tenker det hadde vært interessant å bli kjent med kan du sende dem en melding. Dette gjør du ved å trykke på ditt eget navn øverst til høyre —> «Meldinger» —> «Ny».

 

Grupper

I «Grupper» kan du stille spørsmål, dele tips og erfaringer, bli kjent med andre deltakere, avtale møter, og få tilbakemeldinger på CV, jobbsøknader, videopitch etc. Jo mer aktiv du er med å hjelpe andre, jo mer hjelp vil du motta selv. Det finnes over 20 ulike grupper. De viktigste gruppene å vite om er:

  • En gruppe for alle deltakere, en for alle adepter (jobbsøkere) og en kun for mentorer.

  • Grupper basert på fagfelt. Meld deg inn i den gruppen som best passer ditt fagfelt (ingeniører, økonomer, etc.) for å dele tips og spørsmål spesielt knyttet til ditt felt.  

  • Grupper basert på region (Oslo, Rogaland, Hallingdal, etc.). Meld deg inn i gruppen for din region for å få lokale tips, og møte andre som bor i nærheten.

Som deltaker kan du også lage dine egne grupper, slik som gruppen «Grønn kompetanse» som er opprettet av en mentor for å diskutere alt knyttet til grønn omstilling og fornybar energi.

Du kan selv stille inn om eller hvordan du ønsker å bli varslet om aktivitet i gruppene. Les mer om dette i neste del.

 

Profil og innstillinger

For å endre egen profil og instillinger tryker du på navnet ditt øverst til høyre. Her er de viktigse funksjonene:

  • Min profil: Her kan du endre på informasjonen om deg. Det meste av denne informasjonen er synlig for de andre deltakerne. På denne siden kan du også sende meldinger til de andre deltakerne. Dette gjør du ved å trykke på «Ny» helt til høyre og søke frem de(n) personen(e) du ønsker å sende melding til.

  • Innstillinger: Her kan du stille inn hvilke typer varsler du ønsker.

  • Meldinger: Her kan du se og svare på meldinger fra andre deltakere.



Erlend Nyheim