Ali

 
DSC_5559.jpg
 
 
 

Land: Syria
Alder:
28
Bakgrunn:
Byggingeniør

 

Hvorfor ønsket du å bli adept i SAJO?

Jeg ville bli kjent med noen som har erfaring fra norsk arbeidsliv, som kunne gi meg tips. Dagfinn var ingeniør, som meg, så han kunne lære meg faguttrykk og lignende på norsk. Det er vanskelig for flyktninger å bli kjent med nordmenn. Ofte prater vi bare med hverandre, og da lærer vi ikke norsk.

Hva har vært det beste med å være med i programmet?

Bli kjent med veien for å komme ut i jobb. Jeg fant ut at jeg måtte studere videre for å få den jobben jeg ville ha. I Dagfinn fikk jeg en venn. Det var nyttig for meg. Noen ganger var jeg i en dårlig en situasjon og jeg var deprimert, da var det viktig å ha en person som hørte på meg.

Kan du fortelle om et typisk møte med din mentor?

Vi møttes ca. 1 gang i uken, og snakket en del sammen på e-post. Noen ganger møttes vi på kafeen der jeg jobbet, noen ganger på biblioteket og andre ganger hjemme. På de første møtene snakket vi om min bakgrunn og hva jeg hadde lyst til å gjøre.  Studere eller jobbe. Dagfinn lærte meg om fagforeninger, og jeg ble medlem i NITO. Gjennom dem fikk jeg også et kurs i søknad og CV. Vi snakket om Finn.no. Han prøvde å finne ut av hva jeg trengte for å kunne veilede meg bedre. Han prøvde alltid å gjøre en forskjell for meg på hvert møte. En dag sendte han en epost til Rambøl i Skien, og etterpå fikk jeg komme på et intervju hos HR-ansvarlige. Vi pratet i en og en halv time. Dagfinn kjørte meg dit. Han i Rambøl sa at Ali trenger mer norsk. Vi snakket om ulike måter å jobbe på som ingeniør: f.eks. prosjekter og konsulent. Vi jobbet også med hva jeg måtte gjøre for å få riktig ingeniørkompetanse. Sammen fant vi ut at jeg burde gå på Ås eller i Grimstad, og til slutt kom jeg inn på studier. Dagfinn og jeg snakker fortsatt sammen.

Har du lært noe nytt?

Ja, selvfølgelig! Jeg har lært å skrive CV og søknad. Jeg har lært at når jeg skriver søknad og de finner en grammatisk feil så går det ikke. Jeg har lært faglig norsk for ingeniører, og hvordan jeg kan komme inn på universitetet.

Hva vil du si til andre som vurderer å bli med i programmet?

Bli med! Ikke vær hjemme. Du må gå ut og bli kjent med din vei til jobb. Min mentor var som en veileder for meg. Bedre enn noen av de veilederne jeg har hatt før. De hadde ikke studert ingeniør og visste ikke så mye om det. Dagfinn hadde jobbet som ingeniør, så han kunne hjelpe meg bedre. Han ble som en mentor og flyktningguide. Han hjalp meg ikke bare med jobb, men med alt.

 
 
AdeptViktor Sakshaug